-
Wijnkaart
-
Varnier Fanniere
Probeer eens een glas Champagne (brut) van Varnier-Fannière als aperitief. De wijngaarden van Varnier-Fannière strekken zich uit over de gebieden Avize, Oger, Cramant en Oiry, in het historisch hart van de beroemde Côte des Blancs, waar vooral de Chardonnay-druif wordt verbouwd. Ze zijn allen geclassificeerd als GRAND CRU, de top onder de champagnes. Varnier-Fannière produceert champagnes van 100% chardonnay, het zijn daarom Blanc de Blancs (‘wit van wit’). De geschiedenis van het champagnehuis Varnier-Fannière gaat terug tot 1860, toen de familie Fannière druiven verbouwde om ze te verkopen aan de grote huizen. Vanaf 1950 besloot Jean Fannière zijn druiven niet meer te verkopen, maar zijn eigen champagne te produceren. In het begin waren dit slechts een paar duizend flessen per jaar. Het werd al snel een succes, mede dankzij de hoge kwaliteit van de Chardonnay druiven uit Avize. In 1965, toen de productie op zo’n 10.000 flessen per jaar zat, namen zijn dochter en haar man, Guy Varnier, het bedrijf over. Zij kochten er nieuwe wijngaarden bij, in Cramant en Oger. In 1989 nam hun zoon, Denis Varnier, het roer over. Varnier houdt alles in eigen hand: van het verzorgen van de wijngaarden tot de uiteindelijke verkoop van zijn champagnes. Denis Varnier produceert zijn champagnes op traditionele wijze in plaats van te industrialiseren, zoals tegenwoordig veel gebeurt in de champagne. Hij maakt bijvoorbeeld gebruik van een oude, houten horizontale “Coquard” wijnpers om zijn druiven in te persen, ook al is dit fysiek enorm zwaar werk. De wijnen worden vergist, gefermenteerd, in roestvrijstalen vaten, waardoor ze hun frisheid en mineraliteit behouden. In Le Guide Hachette des Vins –vergelijkbaar met de Michelin gids voor restaurants-is Varnier-Fannière drie keer onderscheiden met de hoogst haalbare “Coup de Coeur”, waarvan één voor hun Brut.€ 7,50
-