Whisky proeverij

22
dec
2015

whisky proeverij en diner

Whisky proeverij en diner, 11 jaar op rij bij Residence Rhenen!

Al 11 jaar lang organiseert Residence Rhenen in samenwerking met  Slijterij Het Plein en Jan Beek (Keeper of the Quaich) van “Van Wees Specialisten” een whisky proeverij en diner. Door de vele animo is er de laatste jaren gekozen voor een tweetal dagen per jaar.
Slijterij het Plein is gelegen in Veenendaal op Dr. Slotemaker de Bruineplein 1. Deze slijterij is gespecialiseerd in whisky en biedt een ruim assortiment aan whisky’s. Ook hebben ze zeer speciale whisky’s geselecteerd uit enkele privé collecties en hebben deze in de verkoop.
Jan Beek is een gepassioneerd whiskyliefhebber die van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken, zo is hij mede verantwoordelijk voor de bottelingen van the Ultimate. Regelmatig geeft hij proeverijen door heel Nederland en ook op whiskyfestivals kan je hem altijd achter zijn stand aantreffen. Sinds enige jaren is Jan ook Keeper of the Quaich, een titel waar hij terecht trots op is. Ook al werkt hij al jaren in de whiskywereld, zijn passie voor het levenswater heeft daar absoluut niet onder geleden.
Lees ook het artikel van Jan Beek: ‘Whisky brengt meer op dan goud of diamanten’

Hoe zag de whisky proeverij en diner eruit in 2015

Het whiskydiner (9 & 16 februari jl.) was weer een groot succes. Het was de 10e editie die Residence Rhenen in samenwerking met Slijterij Het Plein en Jan Beek (Keeper of the Quaich) van “Van Wees Specialisten in Gedistilleerd” heeft mogen organiseren.

Tijdens deze avond hebben de gasten iets heel bijzonders mogen proeven:

Een exclusieve botteling van Gordon & MacPhail Reserve Longmorn, maar liefst 43 jaar oud!

De whisky proeverij en diner zag er in 2015 als volgt uit:

Op hout van whiskyvaten gerookte pulled pork
met gemarineerde rode kool.
Bunnahabhain 2005 (46%)
Yn Kerrin
Tartaar van kalf met mayonaise van spek.
Gebakken bloedworst met cranberry-zuurkool.
Salade van gepocheerde zalm met ingemaakte prei.
Benromach 10 years (43%)
Crème van pastinaak met schuim van truffel
en krokantje van coppa di parma.
Tamdhu 2005 (60,3%)
The Ultimate
Combinatie tussen gegrilde striploin en langzaam gegaarde kalfswang,
mousseline met walnoten en jus van aceto
Longmorn 1968 (55,4%)
Gordon & MacPhail Reserve
Roomijs van amarene kersen met crunch van bourbon en hazelnoten.
Tarte tatin van peer met saus van babbelaar afgemaakt met whisky.
Taartje van pure chocolade met crème anglaise en witte chocoladekrullen.
Edradour 2003 Portwood (46%)

 

Ook stadsdichter Mats Beek was weer aanwezig en las een aantal gedichten voor, gerelateerd aan de whisky proeverij en diner, eronder tref je zijn gedichten aan:

Bij Bunnahabhain is het maar net hoe je het uitspreekt:

Weet je wat ze mij vanavond gav’n
Het Pleins heel eigen Bunnahabnain

Benromach was snel gevonden (en schatplichtig aan Kees Torn):

Ik denk dat het aan mijn vrouw lag
Je krijgt geen koppijn van Benromach

Tamdhu was lastig, zeker omdat ik aanvankelijk dacht dat er een ‘p’ in zat: Tampdu:
En ik bleef een beetje hangen in mijn eerste – onnette – associatie bij tampdu:

Het voorkomen van gonoroe
Is altijd weer een heel gedoe
Mijn jongeheer speelt kiekeboe
Als ik zo’n rubber om mijn tampdu

De eerste avond las ik:

Het is gewoon een ramp hoe
Er geen donder rijmt op Tamdhu
Maar dat interesseert me echt geen reet
Dan rijm ik wel op Ultimate

Na een paar dagen piekeren werd het:

Als ik de mosterdsaus over de ham doe
Denk ik: Ook hierbij lust ik wel een Tamdhu

Op Longmorn had ik al snel:

Wat wil je: mais en daarvan popcorn
Doe mij maar gerst en daarvan Longmorn

En ook de Edradour was een inkoppertje:

Ik voel mij gauw twee dagen ouwer
Na één dag zonder Edradour

 

 

Wat kun je verwachten tijdens de whisky proeverij en diner 2016

Op maandag 8 en 15 februari  is het weer tijd voor de whisky proeverij en diner 2016. Dit is de 11e editie die Residence Rhenen in samenwerking met Slijterij Het Plein en Jan Beek (Keeper of the Quaich) van “Van Wees Specialisten” organiseren.

Tijdens deze whisky proeverij en diner serveren wij een 4-gangen diner, dat speciaal voor deze avond is samengesteld. Uw zintuigen zullen worden geprikkeld.

Om 18.30 uur is de ontvangst met een originele amuse. De prijs voor deze avond (diner incl. whisky) bedraagt € 49,50 per persoon.

Graag verzoeken wij u om tijdig te reserveren op 0318 542888

Hou deze website in de gaten voor meer informatie over de whisky proeverij en diner bij Residence Rhenen.